fbpx

Megbocsátani?De hogyan?

blank
Hát én immár kit válasszak?
szeptember 22, 2017
blank
Érzelmek zűrzavaros tánca
január 25, 2019
blank

A megbocsátás a mi döntésünkön múlik

Mikor van szükségünk megbocsátásra?

Amikor valami olyan „bűnt” követünk el, amit a társunk annak vél. Tehát elképzelhető, hogy mi csak meghitten, barátságból megölelgettük az ex-párunkat, de társunk ezt (az ő világában, az ő szemüvegén keresztül) megcsalásnak tekinti.

Melyek a megbocsátás lépései?

1. Ilyenkor igenis kutya kötelességünk megérteni az ő érzéseit, belegondolni abba, hogy neki ez miért, és mennyire fáj.

2. Ezek után még két fontos feladatunk van: elismerni a fájdalmát (szavakkal, érintéssel, együttérző bólogatással) és őszintén bocsánatot kérni.

3. Mi ilyenkor a társunk feladata? Hát a valódi őszinte megbocsátás. Neki is meg kell értenie a társa elképzelését, érzéseit az esetről, és elfogadni, ha a társa hibázott…. és meg kell bocsátani! A megbocsátás azt jelenti, hogy nem akarunk igazságot szolgáltatni, és nem bosszút forralunk, vagy dacoskodunk, hanem az eset után elkezdjük helyreállítani a kapcsolatot.

4. Fontos tudnunk, hogy a puszta tény, hogy valóban megbocsátottunk még nem radírozza ki fejünkből a történteket, az azzal járó emlékeket, és érzéseket. Ezért nem is lehet később párunkat ostorozni, hogy miért emlékszik a történtekre, hiszen minden emberi agy így működik.

Szokták mondani, hogy megbocsátok, de nem felejtek.

Ez tulajdonképpen teljesen rendben van. Ugyanis az emberi agy minden élményt rögzít, legyen az negatív vagy pozitív. Mindenki hallott már az agyunk tudatos és tudatalatti területeiről. Tudatos az, amit éppen ki tudok fejezni a jelenben, hogy pl eszem, vagy hogy egy ölelés jó érzéssel tölt el. A tudatalatti tartomány az elmúlt eseményeket foglalja magában. A kineziológia is ezzel foglalkozik; a tudatalattiban raktározott, már „elfelejtett” események által kialakult érzelmi blokkokat oldja. A tudatalattiban tárolt infók egy része néha „csak úgy” -legalábbis nem tudatosan általunk irányítva- átkerül a tudatos tartományba. Ilyenek pl a fájó emlékek, amelyek eszünkbe juthatnak és fájhatnak, akkor is, ha már régen megbocsátottunk. Így tehát az, hogy emlékezünk, még nem jelenti azt, hogy nem bocsátottunk meg.

Mi a teendő azután ha megbocsátottunk, és tudjuk, hogy az esemény még attól az emlékeinkben van, és már kezelni is tudjuk higgadtan? Itt még mindig nincs vége a megbocsátás folyamatának.

5. Rendeznünk kell a következményeket! Ugyanis a döntés, hogy megbocsátunk, és a megkönnyebbülés, hogy megbocsátottak nekünk, még nem rendezi a „bűn” által okozott károkat és felfordulást. Ha egy férj dühében megüti felségét, aki elesik és eltöri a karját, a férfi bocsánatot kérhet, de a nő karja ettől még nem fog összeforrni. Így van ez a kisebb fizikai és lelki károkkal is. Azt ugyanis a vétkes félnek rendezni kell, vagy segítenie kell társának a probléma, károk orvoslásában.

6. A bizalom helyreállítása az utolsó és egyben legfontosabb lépés. A feleség hazudik a férjének egy nagyon fontos dologban. Szembesítés után a férj megbánja, és őszintén bocsánat kér. Ezek után holnaptól a férj újra vakon tud bízni a feleségében? Természetesen nem. A vétkes félnek újra feladata van. Helyre kell állítania az elveszett bizalmat.
Hogyan?

· a következő napokban, hetekben (például a fenti esetben) számoljon be minél több dologról a párjának

· engedjen bepillantást jobban az életébe társának mint korábban, pl hozzáférést az emailekhez, mobiljához, hogy ezzel is jelezze, nincs titka és takargatni valója

· többször mondja el szelíd szavakkal is, hogy megváltozott, és mennyivel jobb érzés neki is, hogy nem kell hazudoznia

· kérdezze meg társát mi az, ami megnyugtatná őt ebben a helyzetben, és cselekedjen aszerint, még akkor is ha elsőre erőltetettnek tűnik

Idővel a bizalom helyreáll, de csak akkor, ha türelmesen kivárjuk. Nyilvánvalóan függ társunk sértettségének fokától, az eseménytől, és attól mennyire vesszük komolyan feladatunkat.

blank

Idővel a bizalom helyreáll…
A megbocsátás lépcsőin minden egyes apró vétségtől kezdve akár a megcsalás vagy testi bántalmazás esetében is ugyanúgy kell végigmennünk. Ha nem megyünk végig a szakaszokon a meg nem bocsátott sérelmek apró tüskékből egyre nagyobb fájdalomhalmazt eredményeznek. Majd amikor már elegünk van a fájdalomból, egyszerűen már nem akarjuk megoldani, csak menekülni a rossz érzés elől, ami szakításhoz vezethet.
Ha mégis elég erősek és bátrak lennénk ahhoz, hogy megoldjuk, nagyon nehéz dolgunk lesz a tudatalattiból visszakeresni a sérelmek valódi okát.

Így mégiscsak könnyebbnek tűnik mindig az adott sérelmet, konfliktust azonnal megbeszélni, őszintén bocsánatot kérni majd végigcammogni a megbocsátás lépcsőin egy magasabb szintű, mélyebb és meghittebb kapcsolatért.

További életvezetéssel és párkapcsolattal kapcsolatos cikkemet itt olvashatod: www.neleta.hu
Hugs & Love,
Neléta

Vélemény, hozzászólás?